Zdroj: Záchranáři Žatec

 

Tyto srazy se konají pravidelně každé dva roky a ten letošní byl právě v Česku. Během pátku a soboty ho navíc navštívilo 4000 lidí. Záchranáři Žatec, o.s. se na zdravotnickou asistenci na této akci dlouho připravovalo. „Pro výjezdy do terénu jsme využívali naši převozovou sanitu. V jednom z velkých stanů byla polní ošetřovna s lehátkem, zdravotnickým vybavením, léky i přístroji včetně defibrilátoru. Byl zde k dispozici lékař, sestra nebo záchranář a zkušení zdravotníci,“ vysvětloval ředitel žateckých dobrovolných záchranářů Slavomil Jurnečka. „Od neděle 26.7. do pondělí 3.8. jsme ošetřili 243 osob z 20 zemí Evropy. K 18 lidem vyjíždělo naše sanitní vozidlo, téměř desítka z nich byla transportována do nemocnice. Několik dalších jsme v soukromých vozech doprovázeli a překladem z angličtiny či němčiny jim pomohli překonat jazykovou bariéru při nemocničním ošetření. Zdravotnická záchranná služba do areálu vůbec vyjíždět nemusela, vše jsme zvládali sami. Některé ošetřené účastníky srazu jsme si zvali i na kontroly. Tuto naši nadstandartní službu si účastníci srazu moc pochvalovali. Celkový počet ošetření včetně kontrol se nakonec vyšplhal na 293,“ uvedla M. Andršová, která statistiku ošetření zpracovávala. Nejvíce ošetřených bylo z řad Čechů, Francouzů a Němců.

 

Ve čtvrtek 30.7. přijali dobrovolní záchranáři výzvu záchranné služby a jeli k pacientce do Žatce. Ta byla převezena na interní oddělení žatecké nemocnice. Práce v „MASH“ byla pro žatecké dobrovolné záchranáře nesmírně přínosná. „Zde jsme poprvé pracovali v jednom týmu s lékařem. S MUDr. Pohlreichem byla fantastická spolupráce, moc jsme se od něj naučili nejen po stránce odborné, ale i lidské,“ vyprávěla Z. Uďanová. „Udivoval nás jeho přístup k pacientům i k nám, zdravotníkům - laikům. Nechal nás samostatně pracovat, nutil nás nahlas přemýšlet o diagnóze i postupu ošetření. Při složitějších výkonech nás nechával asistovat. I laici tedy byli stále součástí týmu. Měli jsme v „MASH“ pacienty, u nichž byla monitorována srdeční činnost, prováděna infúzní terapie, podávány léky do žíly. Bylo je potřeba neustále kontrolovat, přeměřovat krevní tlak, puls, sledovat dýchání.

 

 

Směli jsme zůstat a pomáhat, což si nesmírně cením. Měli jsme také možnost zdokonalit se v angličtině i němčině.“ Záchranáři v „MASH“ přivítali i několik vzácných návštěv. „Provedli jsme naším zázemím mladou lékařku z Polska. Chtěla vidět, jak je akce takovýchto rozměrů u nás zajištěna, protože ji v příštích letech čeká něco podobného. Přišla se podívat i sestřička ze Švédska, která sraz pomáhala zajišťovat v roce 2007 v jejich zemi. Vyjádřila nám uznání za to, jak máme připravenou ošetřovnu, organizovanou zdravotnickou službu i ošetřování pacientů. Na naši práci se přišli podívat i pracovníci německého Červeného kříže,“ uvedl S. Jurnečka. Mezi ošetřeními převažovala bodnutí od vos a včel, odstranit bylo třeba i několik klíšťat. „Jedno jsme také odstraňovali ani ne ročnímu dítěti,“ doplnil. Lidé přicházeli s popáleninami od slunce, drobnými úrazy, zánětem spojivek i vážnějšími popáleninami a opařeninami. „Vyjížděli jsme k amatérskému plivači ohně. Mladík z Německa utrpěl popáleniny v oblasti obličeje a krku v rozsahu asi 3% a byl převezen na chirurgii. Do nemocnice byl převezen i muž s bolestmi na hrudi a žena se silnou migrénou.

 

U nás na ošetřovně jsme dvě hodiny pečovali o muže z Velké Británie, který si vzal na spaní větší dávku léků než bylo třeba. K tomu se připojilo i přehřátí organismu, zvracení a následná dehydratace organismu. Po několika dnech nám vděčný muž přišel poděkovat, nesmírně si cenil pomoci, které se mu od nás dostalo,“ uvedl ředitel sdružení S. Jurnečka.

 

„V noci ze čtvrtka na pátek jsme pečovali i o ženu, která se poprvé setkala s marihuanou. Krátce předtím u nás ležela i dívka, která při práci v horkém prostředí bistra zkolabovala. Po infuzní terapii a odpočinku se její stav upravil a od nás odcházela po vlastních, jen s doprovodem jednoho z našich zdravotníků.“

 

Pro žatecké dobrovolné záchranáře byl týden mezi „kachnami“ na mosteckém hipodromu skvělou školou a vítanou praxí. „Zatímco čeští pacienti brali naši zdravotnickou službu jako naprostou samozřejmost, ti zahraniční nešetřili děkováním. Někteří slovním, jiní chtěli přispět menším finančním darem, věnovali upomínkové předměty. Oceňovali naši práci, její kvalitu, nadstandardní služby jako kontroly, převazy či tlumočení v nemocnici.

 

Všechny nás to nabilo pozitivní energií a nadlouho zahřálo u srdce. I my máme za co děkovat. Panu doktoru Pohlreichovi z Prahy, organizátorům akce za vynikající přípravu celého srazu i našim pacientům za ta mnohá poděkování. Nesmírně si toho ceníme. Víc než kdy jindy máme pocit, že to, co jako dobrovolníci děláme, je správné a že to má smysl,“ uzavřeli jednomyslně žatečtí dobrovolní záchranáři.

 

Dle tvrzení harcovníků, kteří jezdí na všechny světové srazy již od roku 1975 (tehdy se sraz konal ve Finsku), byl český sraz ten nejlepší z hlediska programu, čistoty toalet, ochoty organizátorů, kvality a ceny jídla i pití, služeb apod. „To byl náš hlavní úkol – ukázat celému světu, že kachňáci z Česka předvedou skvělý sraz. Jsme rádi, že se to povedlo,“ doplnil za pořadatele J. Kettner. Příští sraz kachen bude v roce 2011 ve Francii.

 

Zdroj: Záchranáři Žatec